Овулация

Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова...

Изчислете в кой ден ще бъде следващата Ви овулация

Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене.

Лигавицата на матката реагира в определена последователност на промяната на концентрацията на половите хормони в женския организъм. Тези промени са в определена цикличност, като всеки цикъл е със средна продължителност 28 дни и се нарича менструален цикъл. Под въздействието на нервно-хормонални фактори при полово-зрялата жена в яйчниците също така периодично настъпват структурни и функционални промени - т.н. яйчников цикъл.

Под влияние на фоликуло-стимулиращия хормон, отделящ се от хипофизната жлеза, в яйчника започват едновременно да узряват няколко яйцеклетки, които се обграждат от слой мехурчести клетки. По такъв начин се образуват няколко яйчникови фоликули. От тях само един достига до повърхността на яйчника, разпуква се и отделя зрялата яйцеклетка, която попада в маточната тръба. Tози процес се нарича овулация.

Стъпка 1: Каква е продължителността на менструалния Ви цикъл?

Помощ

Стъпка 2: Моля, въведете датата на първия ден от последния Ви менструален цикъл

Резултат

При продължителност на цикъла от дни и първи ден от менструацията: , следващата Ви овулация ще е на:
Благоприятните дни за забременяване са от до . Вероятността за забременяване е най-голяма на

Изчисли отново Затвори