Пациентски портал

Задайте ни въпрос




Изпрати въпроса

Въпроси и отговори

Здравейте, имам бартолинит, не е болезнен за момента, но съм бременна вече в 9 месец, може ли да родя нормално при наличието на това заболяване? Има ли риск за плода ? Благодаря предварително, за отговора!

Отговор: Здравейте, Ако бартолинитът не е възпален можете да родите без риск.Но всеки случай е различен, трябва да Ви прегледа лекар.Поздрави!

Здравейте, отдавна не съм си правила гинекологични изследвания, а съм на 26 години и искам да се проверя основно. Какви са най-желателните тестове които трябва да си направя. Благодаря за отделеното време предварително :)

Отговор: Здравейте, Основните изследвания са преглед от лекар, ултразвукова диагностика, цитонамазка и микробиология. Поздрави, Гинеа

Здравейте! Какви рискове крие втори аборт по желание на пациентката,предвид това, че момичето все още не е раждало?

Отговор: Здравейте, Всеки следващ аборт крие по-голям оперативен риск. Няма лекар, който може да гарантира отсъствие на риск или да предвиди какъв е той. Всичко е строго индивидуално. Няма и научно доказани данни за процентно съотношение на брой аборти към вероятност за забременяване.

бях лекувана с макмирор глобъли.Месечният ми цикъл дойде и аз получих силни сарбежи и парене.направих си необходимите изследвания за габички отрицателниса а и нямам нищо дръго .От какво мойе да е този сарбеж и как да го лекувам.Благодаря

Отговор: Здравейте, Би следвало да повторите изследванията в друга лаборатория, като задължително изследвайте и кръвната захар.

Искам да попитам за кафяво течение. Дъщеря ми скоро ще навърши 17 г., този месец цикъла и дойде нормално, продължителността е 7 дни.Седмица след приключване на цикъла започна да има кафяво течение вече 4 дни. Отказва да ходи на лекар, защото се притеснява. Ако е възможно дайте ми малко разяснение. Ще я заведа и на преглед, но ми трябва малко повече време да я убедя. Благодаря!

Отговор: Най-вероятно става въпрос за хормонално нарушение.В тази възраст това е често срещан проблем. Съветвам ви да се обърнете към гинеколког и да направите съответните изследвания.

Здравейте! Втори ден имам кафяво течение което не е постоянно.На какво може да се дължи това.Има ли нужда да се притеснявам.Менструалния ми цикъл е нередовен този месец ми дойде на 1 и ми свърщи на 5.

Отговор: Едно кафяво течение може да бъде резултат на различни заболявания или хормонални нарушения.За да се постави точна диагноза трябва да посетите гинеколког.

Здравейте, бременна съм в 4-ти л.м.,но малко преди да забременея разбрах случайно, че съм носител на HBV.Правих 6 поредни месеца изследване на чернодробни показатели и бяха винаги в норма.основното ми притеснение е предаването на инфекцията по време на раждането или ако избера sectio бих ли предотвратила инфектирането на плода.Как да постъпя в края на бременността? БЛАГОДАРЯ

Отговор: По резонно е да се направите секцио, но не е задължително.Aко не сте имали кондиломи или някои други прояви на HPV вируса то рискът е минимален за плода.

Здравейте! В петък, след като ходих на гинеколог, ми каза, че имам бартолимит;изписа ми само ихтиол и ако не се спука да понеделник-вторник,трябва да отида на хирург. Питам:колко голямо трябва да стане образуванието,че да е за хирург, и не може ли да се избегне една такава хирургична манипулация с други средства?Аз на своя глава взимам Клиндамицин 300 на 8ч,слагам ихтиол,но сякаш не спада;единствено усещам,че мога да уринирам лесно,а не както беше.И може ли тази диагноза да се постави само с поглеждане,тъй като нямаше как да се направи прегледа поради това?От седмица не съм на себе си,чета из нета какви ли не неща и ме обзема ужас. Благодаря за отговора.

Отговор: Здравейте! Диагноза се поставя само след преглед. Инцизия ( хирургична намеса) е необходима в болшинството от случаите. Не се налага хирургично вмешателство, когато процесът е хванат в началото и е започнало веднага антибиотично лечение. Щом Вашият лекар е изписал ихтиол е много вероятно да стигнете до инцизия, ако бартолинитът не се отвори сам. Добре е, че взимате антибиотик. Скорошно оздравяване!

Здравейте! На 19 години съм и преди година и половина получих възпаление на бартолиновата жлеза, вседствие на което беше нужно абцесът да бъде цепнат. След около година установих,че на същото място имам подутина, която обаче не е никак болезнена за разлика от първия път, когато болките бяха неудържими. Ходих на преглед миналата седмица и лекарката ми ми препоръча да отида на повторна манипулация и да ми бъде премахната жлезата заедно с образуванието, тъй като вече веднъж съм почиствана и явно това при мен не помага. Въпросът ми е дали трябва да махам и жлезата заедно с кистата или това е крайна мярка и е по добре отново да ми премахнат само гнойта вътре, която даже се съмнявам да съдържа тази подутина, тъй като не изпитвам никаква болка.И ако се премахне самата жлеза какви последствия ще има това (за сексуалния ми живот или по нататък като реша да имам дете)?

Отговор: Премахването на бартолиновата жлеза не вреди на сексуалната и детеродната функции. Дали това трябва да се направи във вашия случай, можем да кажем след преглед.

може ли да се приема Микомакс след басейн профилактично?

Отговор: Не е препоръчително.

Здравейте! Преди около 3 г. отстраниха на съпругата ми Бартолиновата жлеза.Имамме едно дете и имаме желание за още едно ,но тя се притеснява да не би да възникне някакъв проблем заради жлезата.Има ли повод за такова притеснение?

Отговор: Не, това не бива да ви притеснява.

Много благодаря за отговора. Ще направя повторен тест след лечението, та дано да не е имало нищо такова. А да попитам при Вас как процедирате с изследванията - задължителен ли е прегледа, при записан час за микробиология? В клиниката където ходих не ми направиха преглед, само пробата ми взеха, но въпреки това трябваше да се плати и за двете, та не знам дали по принцип така се процедира или..

Отговор: При нас взимането на микробиологично изследване е съпътствано задължително с гинекологичен преглед.

Здравейте, бих искала да се консултирам с Вас, относно моя проблем. Та получих остра инфекция, т.е. течение, болка, оток и зачервяване, които отдадох на гъбички и разбира се веднага отидох на преглед. След микробиология ми казаха, че имам Candida Tropicalis 10000 и Единични самнителни за T.vaginalis. Но симптомите за 2то ги нямам, а и всичко друго отшумя за няколко дни, остана само леко течение. Дали е възможна грешка при диагностиката, тъй като за трихомони 100% не са предадени по полов път. Израза "съмнителни" го разбирам така че сякаш не може да се установи на 100%.

Отговор: Казали са „съмнителни T.vaginalis”, защото от общото микробиологично изследване не може да се направи заключение, т.к за тях е необходима специална тестова среда. За да е по-точно изследването се взима секрет специално за трихомони. Не е необходимо да има симптоми, ако те са в малко количество. Съветвам ви да направите насочено изследване за трихомони, за да сте спокойни.

Здравейте, моят въпрос е свързан с естественото раждане при по-голям диоптър от порядъка на (-3.0). Чувала съм, че е опасно, бихте ли обяснили дали наистина е така, какви са рисковете и какво бихте препоръчали в подобен случай. Благодаря предварително за отговора.

Отговор: Според диоптрите миопиите (късогледство) се разделят на 3 степени: лека до 3 диоптъра, средна 4-6 диоптъра и висока над 6 диоптъра. Последните години все повече лекари смятат въз основа на практиката, че миопията сама по себе си независимо от тежестта и, не е показание за оперaтивно родоразрешение. Към планово цезарово сечение се пристъпва тогава, когато съществуват фактори предразполагащи късогледото око към отлепване на ретината. Такива фактори са вродени състояния: дегенеративна дистрофия на корнеата (вътрешна част на окото), второ - дифузна атрофия на ретината и трето - втечняване на основната материя в стъкловидното тяло. Всеки случай е строго индивидуален и решение за един или друг вид раждане може да се вземе след консултация с офталмолог и акушер –гинеколог.

Възможен ли е сексът по време на бременност?

Отговор: Да, възможен е. Дори в някои случаи е желателен, защото ендорфините (хормоните на щастието), които се излъчват от хипофизата по време на секс повишават общия тонус на организма.Това влияе благотворно на бременността. Сексът е забранен в следните случаи: - кървене от матката, независимо от срока на бременноста; - при контракции; - при предлежаща плацента.

Здравейте, присъствах на последната лекция на д-р Станев. Въпросът ми е следният - използвала съм Цикатридина супозитории за анално приложение преди бременността, мога ли да продължа да ги прилагам и сега, има ли значение колко продължително ще е прилагането им и т.н. Предварително Ви благодаря и Ви желая много здраве и успех.

Отговор: Цикатридин супозитории се използва основно за лечение на хемороиди, анални фисури и други нарушения на ректалната лигавица. Съставките са на билкова основа и могат да се ползват преди, по време и след бременност, с цел пълно възстановяване и заздравяване на тъканите на ректума.

Бихте ли дали повече информация за Бартолонита и за лечението му, което предлагате.

Отговор: Възпалението на бартолиновата жлеза се причинява най-често от гонококи, стрепто-стафилококи, Е коли, микоплазми. Обикновено се касае за смесена инфекция. Клинична картина - при остър бартолинит поради запушване на изходния канал жлезата се изпълва с гной. Болните са фебрилни и се оплакват от силни болки в съответната голяма лабия, в която се вижда и опипва силно болезнен червен тумор с големината на гъше яйце. Кожата над тумора е изтъняла. Често настъпва спонтанна перфорация с изтичане на гнойната колекция и временно затихване на оплакванията. По правило обаче заболяването рецидивира. Лечение: В острия стадий, преди нагнояването се прилагат широкоспектърни антибиотици. Предварително се взема материал за бактериологично изследване. Абцесите се лекуват в болнична обстановка оперативно чрез инцизия или марсупиализация. В следоперативният период е особено важен стриктният генитален тоалет.

Възможно ли е след лечение на тежка ендометриоза с оперативно отстраняване на един от яйчниците и след това 6 инжекции Лукрин Депо тази болест отново да се върне?

Отговор: По принцип е възможно. За да бъдем по-точни обаче, трябва да се запознаем с оперативния протокол, резултата от хистологичното изследване и проведеното консервативно лечение.

Как процедирате при необходимост от стационарно лечение ?

Отговор: В случай, че се нуждаете от стационарно лечение имаме възможност да Ви настаним в здравно заведение.Там по време на престоя Ви, ще бъдете наблюдавани от високо квалифицирани специалисти и от лекар от нашия екип.