Климактериум и менопауза

Д-р Асенова Д – д.м. – УБ “Лозенец“

В живота на всяка жена има два изключително важни периода на биологични и психологични промени, обусловени от съществени изменения в продукцията на половите хормони. Това са пубертетът и климактериумът. И докато при първия случай се касае за съвкупност от хормонални, физиологични и психични промени, маркиращи прехода дете - жена, то при климактериума има налице един коренно различен процес.

В какво се състои този процес, необратим ли е и има ли пътища за неговото повлияване?

С напредването на възрастта между 45 и 50 години настъпва намаляване продукцията на половите хормони и в частност на естрогените. В резултат на това настъпват промени в менструалния цикъл – нередовен мензис, по- обилно или по- оскъдно кръвотечение. Този етап от живота на жената представлява преход от годините на плодовитост към постпродуктивния период. Още в климактериума се появяват и първите симптоми на намалена естрогенна продукция – това са споменатите по- горе промени в менструалния цикъл. Настъпва период характеризиращ се с повишена раздразнителност, лабилност на настроението, смущения в съня. Топлите вълни не са постоянен признак при климактериума. В този период жената се нуждае, както от повече внимание и топлота от страна на близките, така и от леко повлияване на смущенията с някои медикаменти.

След този преходен период продължаващ 1-3-5 години настъпва менопаузата. Това е времето след последната менструация. Липсата на месечен цикъл означава, че продукцията на естрогени е под необходимия минимум. Към споменатата лабилност на настроението и съня се прибавят и досадните топли вълни и нощни изпотявания. По-бързо или по-бавно настъпват и други изменения. Влагалищната лигавица губи постепенно своята еластичност и влажност. Това често води до влагалищна сухота, което прави половия акт болезнен или неприятен. При значителен брой жени се явява и отчетлив спад в либидото. Изявяват се и проблеми с уринирането – по-често уриниране, болки или парене, изпускане на урина при силно кашляне или кихане.

Още в първата година започва намаляване на костната плътност, масата на костите. Това значително повишава риска от фрактури. Най-честите фрактури са на бедрената кост, гръбначния стълб и китката.

Намалената естрогенна продукция видимо повишава и риска от сърдечно-съдови заболявания. Повишават се и нивата на така наречения “лош“ холестерол – LDL – холестерол.

При много от жените в тази възраст настъпва и видимо повишаване на телесното тегло. Поради относителното повишаване на андрогените (мъжките полови хормони) се увеличава и окосмяването.

Всичко написано до тук не звучи много оптимистично. В оправдание на майката природа трябва дебело да подчертаем, че това не е болест, а физиологични промени.

Тези отклонения настъпват във възрастта 45-50 години и след тях. Това е възраст, в която изключително голям брой жени са с голяма професионална натовареност. Те са социално и сексуално активни.

Всички тези доводи поставят въпроса – необратим ли е този процес? Да, той е необратим, но съвременната медицина и фармацефтична промишленност разполагат с богат набор от медикаменти, повлияващи естрогенния дефицит и отлагащи във времето тези неблагоприятни изменения.

Става дума за хормонозаместваща терапия (ХЗТ). Тя е най-добрият начин за облекчаване на оплакванията, дължащи се на естрогенната недостатъчност, като замества липсващия естроген в тялото.

Според Европейската асоциация по менопауза и андропауза: “Ефектът на хормонозаместващата терапия се смята за доказан и не търпи коментар – той е “златен стандарт“ за съхраняване качеството на живот в климактерична възраст”.

Какво се постига с Х З Т

1. Пълно елиминиране или значително облекчаване на горещите вълни и нощните изпотявания.
2. Качествено подобрен сън.
3. Възстановяване нормалната влажност на влагалището, респективно подобряване на сексуалния живот.
4. Повишена социална адаптивност и работоспособност.
5. Дългосрочна профилактика на остеопорозата.
6. Подобрява качеството на живот и осигурява чувство на благополучие.
7. Подобрява функциите на паметта и концентрацията на вниманието.
И обобщавайки: Х З Т запазва качеството на живот във всички негови аспекти!

Много жени биха задали въпрос за странични ефекти и противопоказания. Този въпрос трябва да бъде строго индивидуализиран. Само квалифициран гинеколог, съвместно с пациентката, може да прецени нуждае ли се тя от ХЗТ, какъв препарат да бъде използван и има ли индивидуални противопоказания. При точна преценка и адекватен текущ контрол от специалист, страничните ефекти могат да бъдат сведени до минимум.