Гинекология

Миома на матката

Маточната лейомиома е сред най-популярните доброкачествени туморни образования в човешката патология. Тя е най-често диагностицираната туморна формация в тазовата кухина на жената. Представлява разрастване на гладката мускулатура на матката с голямо разнообразие на броя, разположението, темпа на нарастване и клиничните прояви.

виж още

Симптоми

Симптомите на някои често срещани болести са: секрет, парене, сърбеж, зачервяване, смущения в менструацията.

виж още

Абортът по желание - право на избор или….

През целия репродуктивен период от живота на жената, който продължава средно 30-35 години, при редовни овулации и възможности за редовни сексуални контакти, без да се прилагат предпазни средства е възможно да се заченат голям брой бременности. Една жена в репродуктивната си възраст би могла да даде живот на средно 16-19 поколения!

виж още

Бартолинит

Възпалението на бартолиновата жлеза се причинява най-често от гонококи, стрепто-стафилококи, Е коли, микоплазми. Обикновено се касае за смесена инфекция.

виж още

Гинекологично изследване от медицинска палпация

Всяко гинекологично изследване се извършва след наскоро изпразнен пикочен мехур и ректум. Прегледът се извършва в легнало положение на гинекологичния стол.

виж още

Доброкачествени тумори на яйчниците

Туморите на яйчниците се разделят на две групи: полифериращи бластоматозни тумори на яйчника(кистоми) и непролифериращи(небластоматозни) тумори на яйчника(кисти).

виж още

Ендометриоза на женските полови органи

Ендометриозата е патологичен процес, при който в мусколния слой на маточната стена или другите отдели на половата система и извън нея се набл’дава доброкачествено разрастване, което по строеж и фуккции наподобява ендометриума на матката

виж още

Менструация и менструални аномалии

Менструацията е най – типичната физиологична проява на гениталния апарат на полово зрялата жена, а менструалните аномалии – най– честият симптом на гинекологичните заболявания. С тях учащите се в акушеро– гинекологичните клиники ще се срещнат още в самото начало на обучението си при първата бременна или болна жена. Поради това се налага студентите да бъдат запознати отрано с основните елементи на клиничния аспект на менструацията и с характеристиката на типичните менструални аномалии. Със същността на менструацията и нейната регулация, както и с патогенезата и клиниката на менструалните разстройства, студентите се запознават в лекционния курс и в извънаудиторните занимания.

виж още

Статични заболявания на женските полови органи - десцензус и пролапс

Десцензусът е всяка промяна в положението на гениталиите, при която част от вътрешния генитален апарат стига до входа на влагалището. Пролапс означава изпадането на вътрешните гениталии пред вулвата.

виж още