За бъдещи бащи

Уважаеми мъже и бъдещи татковци, със забременяването на жена Ви, пред вас се изправят нови проблеми, защото ако жената се подготвя за бременността си още от девойка, за вас това е “terra incognita”. От съобщението „Бременна съм”, ако не е дългоочаквана от двамата ви вест, повечето мъже са от смутени до шокирани. Приемате вестта с мъжко самообладание, но след 2-5 дни си давате сметка, че предстои сериозна промяна в живота ви. Чувствата ви са смесени - от радост и гордост, до смут и страх. Кариера, жилище, финанси, далечни планове, пътувания, хобита, ежедневни навици - всичко това се пречупва през една нова призма наречена ”жена ми е бременна”. За първи път почвате да се вслушвате в коментари на жени и мъже с „опит” и си давате сметка, че трябва да преосмислите някои неща и навици. Неприятно, че и малко гадно. В семействата, където има обсъждане на ситуацията, където партньорите си говорят, тези настроения и чувства се подреждат. За това мъже, не бягайте от тези разговори. Жените и приятелките ви също са много развълнувани. Те се стремят да проникнат във вашите мисли (апропо не само в тази ситуация). Искат да знаят как вие се отнасяте, чувствате, изживявате тази „случка”. За тях това е първата сериозна ситуация, в която те ще ви преценят дали сте мъжът на живота й. И най-вече, дали сте отговорни към тях. Това, което не знаете, а и самите жени, особено бременните за първи път, че в първите 3-4 месеца бременността е в ситуация на така наречената „хормонална буря”. Под въздействието на новите хормони от бременността в организма й, жената много се променя. С една дума - това не е същата жена за вас.

Жената бременна между 1 и 4 месец

 • Често без повод плаче

 • Не се интересуваш от мен!
 • Не ме обичаш вече и не се интересуваш от детето!
 • Надебелях и вече не ме харесваш. Нали виждам как гледаш другите жени

Mъж на жена бременна за 1-ви път

 • Какво й стана? Какво толкова казах?
 • Глупости, нали й звъня по 2-3 пъти!
 • Ха сега де не е вярно!


 • Не си надебеляла толкова много. Харесвам те!

Причината за всичките тези настроения е една и това са хормоните. Спокойно с отминаването на тези бурни 3-4 месеца всичко си идва на мястото. Хормоналната буря стихва и жената ви навлиза в един от най-хубавите и спокойни периоди на бременността.

За вашите страхове

 • При полово сношение дали няма да му направя нещо на бебето? Майката природа се е погрижила добре и то е защитено добре от удари и травми. Все пак не се препоръчват продължителните и бурни сношения. Много е важно чистотата на ръцете ви по време на полова игра с пръсти. При половият акт мозъка отделя така наречените хормони на щастието - ендорфините. Те влияят благоприятно на емоционалното състояние и на двама ви.
 • Позите - важно е на жена ви да й е удобно. В големите срокове на бременността не се препоръчва силни натиски по корема й.
 • Страх - Жена ми ражда, пукна й се мехура, много я боли, бързо към в колата и към болницата да не роди по пътя. Не възможно!!! Една първекиня ражда след първите силни болки на около 6-8 часа, дори и при пукнат мехур. Така че спокойно. Не е необходимо да карате бързо като линейка. По добре в този момент да видите дали всичко което сте приготвили за раждането сте взели.
 • Страх - Ами сега какво трябва да яде? Да ходи ли на работа? Можем ли да пътуваме с кола или самолет? По отношение на яденето не слушайте майките си и тъщите ”Ами те сега са двама и трябва да яде за двама”. Не е вярно! Бременната жена трябва да увеличи само с 15% количеството на храната, която е поемала преди това. По добре е да следите дали приема достатъчно млечни продукти и дали приема около 2,5 литра течности на ден.
 • Да ходи ли на работа? Жена ви е здрава. Бременността не е болест. Може, ако няма някакви медицински забрани за това. Постарайте се да й осигурите 2-3 часа разходка с вас, или с приятелки, но разходката с вас има и още нещо. Гордата ви бременна жена иска да покаже на другите около нея, че вие сте достойния мъж за нея. Не си го признава, но е така. За пътуванията, същото важи и за тях. Само имайте предвид, че високите скорости и резките завои не им се отразява добре. Целият им мозък е леко възбуден включая и центъра за равновесие. Затова карайте като на разходка - тук пънче, там кафенце. Със самолет също може да се пътува.
 • Страх - това „чудо” дете дали ще е нормално? Този страх колкото е естествен толкова и привнесен от околните. Съвременната медицина има методи и способи за ранно откриване на някои изменения на плода, като ехография на плода; биохимичен скрининг в 12-13 седмица, ехографска морфология на плода в 21-23 седмица и др. Всички тези тестове и скрининги са за ранно или навременно установяване на аномалии на плода и взимане на решение от наша и ваша страна за прекъсване на бременността. Така, че настоявайте или дръжте под око дали, когато е нужно са направени някои или почти всички изследвания за аномалии. Така ще си спестите този естествен страх.
 • Страх - жена ми пие. Мъже, не слагайте ръка върху чашата на жена ви! Чаша червено или бяло вино, 20-30 грама твърд алкохол не могат да навредят на нея или бебето! Една бира е 500мл течности, витамин от група Б. Така че какво толкова страшно има в тези количества алкохол. За повече не говорим.
 • За пушенето - не трябва да се пуши по време на бременността!!! Сега се обръщам към онези мъже, които не пушат. Една бременност трябва да се носи с радост, спокойствие и без излишни напрежения или стресове. За съжаление тютюнопушенето е зависимост. Една жена пушила преди бременността по кутия на ден, трудно ще се откаже за 1 ден. Трудно ще е и да й го забраните. При категорична забрана от ваша страна, ще я поставите в условие на стрес. Не е най-доброто. Съдействайте и постепенно да ги намали. Самите те го осъзнават това много добре, и се борят със себе си. Нали знаете приказката за забранения плод?