Диета и бременност

Как и с какво се храните, още дори преди да забременеете, е важно не само за вашето здраве, но и за здравето на вашето бебе.
Бременността е важен повод да прецените дали храната ви доставя достатъчно калории, дали е полезна и съдържа всичко необходимо за бебето.
Количеството калории и съдържанието на продуктите са основни фактори за развитието на бъдещото ви дете.

Основни хранителни групи

  • Хляб, зърнени продукти, ориз, макаронени изделия
    • скорбяла – важен източник на енергия, витамини, минерали, целулоза.
    Една порция е = 1 филия пълнозърнест хляб, ½ чаша сготвен ориз, ½ чаша зърнени продукти или макарони.
  • Зеленчуци – Витамини А и С, Fe , Mg – съдържат целулоза – около 3 порции.
    Една порция е = 1 чаша сурови листни зеленчуци, ½ чаша сготвени или други зеленчуци, ¾ чаша прясно изцеден зеленчуков сок.
    Редувайте тъмнозелени листести зеленчуци – спанак, марули, броколи с тъмножълти – моркови, зеленчуци със скорбяла – картофи, грах, жито.
  • Плодове – съдържат витамини А и С, Ка, целулоза – 3 порции.
    Една порция – 1 средно голяма ябълка, банан или портокал, ½ чаша нарязани или сварени плодове, ¾ чаша плодов сок.
    Плодовете и соковете трябва да са пресни. Консумирайте богатите на витамин С цитрусови плодове, пъпеши, малини, ягоди, къпини.
  • Прясно и кисело мляко, сирене - основни източници на протеини, Са, фосфор и витамини. Са е особено важен.
    Една порция трябва да съдържа – чаша прясно или кисело мляко + 60 гр. сирене. За предпочитане е продуктите да са с нисък процент на мазнини, напълно или частично обезмаслени.
  • Месо, птици, риба, бобови растения, яйца, ядки – съдържат витамин В, протеин, Fe, Zn. Протеинът и желязото са важна съставна част от храната на бременните.
    Една порция е = 60- 100 гр. месо, риба или птица. За другите храни – ½ чаша боб или други бобови култури, 1 яйце, ½ чаша ядки. Да са печени или варени.
  • Мазнини и захари – съдържат калории, но малко витамини и минерали.
    Мазнините не бива да надвишават 30% от калориите за деня.

Важни хранителни съставки

Протеини

Те са съставени от аминокиселини. 22 са необходими за правилното развитие на организма. Нашето тяло произвежда с 8 по-малко, а тези 8 трябва да се набавят с храната. Протеинът подпомага растежа, поддържането и възстановяването на тъканите. Необходим е и за хемоглобина - хим. вещество, което разнася кислорода в кръвта и на което кръвта дължи червения си цвят. Антителата също са протеини, които се борят с инфекциите.

  • Възрастните хора - 45 гр.
  • Бременната жена – 65 гр.

Месо, риба, птици, мляко, млечни продукти, бобови и зърнени растения.

Въглехидрати

Захарта е основен източник на енергия.
Глюкозата – мед, захар, плодови сокове, твърди бонбони.
Скорбяла – друг вид захар. Дълготраен източник на енергия – зърнени култури, плодове, зеленчуци. Храните богати на скорбяла са богати и на целулоза-на нея дължим доброто храносмилане и редовния стомах, както и по - бързото отделяне на мазнините и холестерола.
Дневна доза – 20- 30 гр.
Въглехидратите трябва да съставляват половината от вашата храна.
Захарта от глюкозния вид не съдържа много хранителни съставки, затова разчитаме повече на храните, богати на скорбяла.

Мазнини

Твърди мазнини – в месото, млечните продукти. С 1/3 от мазнините в храната или не повече от 10% от калориите за деня.
Течните мазнини – в рибата и някои растения – зехтин, олио, фъстъчено олио.
Мазнините представляват концентриран източник на енергия. Те доставят витамини А, Д, Е и К. Когато са повече те се складират в организма под формата на тлъстини. Източници на мазнини са маргарин, масло, мас, олио.

Вода

Не може без нея. Изграждат се нови тъкани, разнасят се хранителни вещества и се изхвърлят отпадните продукти.
½ - до ¾ - вода = 6 – 8 чаши на ден.

Витамини

Витамин Функции Източници
A за нормално зрение, предотвратяваочни болести, необходим за черния дроб, за костите и зъбите. тъмнозелени листести, трици, моркови, мляко
B1 помага за преработката на въглехидратите, необходим за функциите на нервната система черен хляб, риба, свинско, птици, мляко, нетлъсто месо
B2 помага за отделянето на енергия в клетките, за здрава кожа и очи мляко, черен хляб, черен дроб, тъмнозелени листести заленчуци, зърнени храни
B6 за образуване на червени кръвни клетки, помага при усвояване на протеини, мазнини, въглехидрати говежди дроб, свинско, шунка, банани, черен хляб
B12 поддържа нервната система, необходим за образуване не червени кръвни клетки черен дроб, риба, месо, птици, мляко (храни само от животински произход)
C за по-бързо заздравяване на рани, на кости, за устойчивост срещу инфекции, за образуване на колаген цитрусови плодове, ягоди, броколи, домати
D за усвояване на калций и фосфор, за здрави зъби и кости мляко, рибено масло, стоене на слънце
E за усвояване на витамин A, за образуване на червени кръвни клетки и за мускулите растителни мазнини, пшеничен зародиш, листести тъмнозелени зеленчуци

Минерали

Елемент Функции Източници
калций за здрави кости и зъби, за съсирване на кръвта, за костите мускулите и нервната система мляко и млечни продукти, ряпа, синап, зеле
йод за образуването на хормони регулиращи изразходването на енергия морска храна, йодизирана сол
желязо за образуването на хемоглобин, срещу анемия, устойчивост към инфекции черно месо, дроб, боб, грах, обогатени зърнени храни, сини сливи
магнезий за нервната система и мускулите, за усвояване на въглехидратите бобови растения, обогатени зърнени храни, мляко, месо, зелени зеленчуци
фосфор за здрави зъби и кости мляко, млечни продукти, месо, риба, обогатени зърнени храни, бобови растения
цинк за образуването на някои ензими и инсулин месо, черен дроб, морска храна, мляко

Други вещества

Вещество Функции Източници
фолиева киселина за образуването на кръв и протеини, допринася за функцията на някои ензими тъмнозелени листести зеленчуци, тъмножълти зеленчуци и плодове, дроб, ядки, бобови растения
ниацин за образуването на кръв и протеини, за усвояване на въглехидратите месо, дроб, птици, риба, обогатени зърнени храни

Бременната жена доставя храна на бебето, като консумира повече калории. Има по- голяма нужда от желязо, протеини, фолиева киселина. Тези съставки изграждат мускулите и костите- Са и фосфор.

Килограмите на бебето се определят от теглото ви преди и по време на бременността.

Колко килограма трябва да напълнеете?

  • Тегло под нормата – 13-17 кг.
  • Нормално – 12 – 16 кг.
  • Над нормата 6 -12 кг.
  • Свръх тегло – 6 кг.
  • Близнаци – 16 – 18 кг.

През първите 3 месеца – 1,5 – 2 кг. Останалите месеци по 1,5 кг., не повече от 2 кг. Знае се, че качените килограми по време на бременността, ако не се свалят до шестия месец след раждането има висок риск от затлъстяване.

  • Тегло на бебето – около 3- 4 кг.
  • Плацента – 500 – 700 гр.
  • Тегло на околоплодна течност – 700 – 900 гр.
  • Матка – до 1 кг.
  • Гърди – 400 – 800 гр.
  • Тегло на допълнително кр. маса – 1 кг. – 1,8 кг.
  • Вода – 1 кг.
  • Тлъстини – 3 кг.

Общо: 12 -13 кг. след раждане.

Въпреки всичко не яжте за двама. Когато сте бременна прибавете към храната 300 калории (2,500 – 2,700). Много младите бременни, жените с тегло под нормата и бременните с близнаци трябва да се хранят повече. Да прибавят:

  • Fe – минерал за хемоглобина, който разнася кислорода в кръвта.
  • Фолиева киселина – намалява риска от някои вродени увреждания на главния мозък и гръбначния стълб. Около 0,4 гр на ден.
  • Протеини – 65 гр.
  • Са и фосфор – 1200 мг.- дневно (1 л. Мляко на ден) - с 400 мл. повече от количеството преди да забременеете.
  • Витамини – в повечето случаи не се налага.
  • Кърмачките с 200 калории повече.