Акушерство и бременност

Първи грижи за новороденото - хранене, кърмене, разходки

След раждането новороденото се храни през три часа седем пъти. Нощното хранене отпада след първия месец. Ат либитум – когато поиска. През първите 24 часа бебето трябва да суче 3- 5 мин. от всяка гърда. Постепенно времето се увеличава на 15 минути.

виж още

Диета и бременност

Как и с какво се храните, още дори преди да забременеете, е важно не само за вашето здраве, но и за здравето на вашето бебе. Бременността е важен повод да прецените дали храната ви доставя достатъчно калории, дали е полезна и съдържа всичко необходимо за бебето. Количеството калории и съдържанието на продуктите са основни фактори за развитието на бъдещото ви дете.

виж още

Инфекции и бременност

Честотата на инфекциозните заболявания през бременността е трудно установима, защото повечето от тях “ минават “ като грипоподобни. Специфичните инфекции- заушка, рубеола, дребна шарка, варицела, се срещат рядко – веднъж на 10000 бременни жени.

виж още

Аборт

Плод роден под 1000 гр. и под 37 см. Абортът може да настъпи спонтанно или да бъде предизвикан. Видове аборти, причини, клинична картина, диагнози и лечение

виж още

Акушерски операции

Прекъсване на бременност. Операции за разширяване и възстановяване входа на влагалището. Форцепс.

виж още

Асфиксия и реанимация на новороденото

Какво става при раждането на плода?

виж още

Диагноза на ранна и напреднала бременност

Kъде е разположена бременността, какъв е срокът й и кога в вероятния термин на раждане, едноплодна или многоплодна, нормално ли протича, жив ли е плодът, каква е прогнозата за бременността и раждането, как е разположен плодът и плацентата?

виж още

Застрашен плод и новородено. Съвременни методи за диагноза на застрашен плод

Пълноценното снемане на анамнезата съдържа изключително важна информация за общото здраве на бременната и за протичане на бременността. Как се поставя диагноза на застрашен плод? Какво става при раждането на плода?

виж още

Лекарства и бременност. Анестезия и бременност

Няма друга област в медицината, където тератогенния ефект на лекарствата да се гледа под лупа. Тератогенни – произвеждащи чудовища!

виж още

Морфологични и функционални промени в организма на бременната жена

Кожа, генерализирана хиперппигментация, съдови промени, стрии, окосмяване, сърдечно-съдова система, дихателна система, отделителна система, храносмилателна система, телесно тегло, ендокринна система.

виж още

Нормален и патологичен послеродов период

Пуерпериумът започва от раждането на плацентата и продължава до отстраняване на измененията в организма на родилката. Продължава около 42- 48 дни / 6 – 7 седмици / . Възстановяването на анатомичното и физиологичното състояние на органите и системите става чрез инволуция и регенерация.

виж още

Нормално раждане. Периоди на раждането. Водене на раждането.

Родилният акт може да протече спонтанно или да бъде предизвикан. Той се обуславя от три фактора. Раждането може да стане в края на бременността, средно на 280-я ден от забременяването. Новороденото с тегло над 999 гр. и над 35 см. се нарича partus praematurus и на термин partus normalis.

виж още

Преждевременно раждане

Плодът тежи до 2500 гр. и е дълъг около 47 см. Причини и лечение на заплашващо преждевременно раждане.

виж още

Пуерперални инфекции – фокални огнища и мастит.

Subinvolutio uteri; Lochiometra; Кръвотечение; Следрадилни родови инфекции; Тромбофлебит; Септичен тазов флебит при акушерската патология или постоперативно; Ендометрит; Следродилен масит; Следродилен перитонит; Следродилен сепсис.

виж още